четверг, 1 сентября 2016 г.

Ремонт,відновлення вінчестера своїми руками

Відновлення жорсткого диска (або HDD - Hard Disk Drive) - процедура щодо приведення HDD до робочого стану, при якому можливо вважати з нього необхідні дані, включаючи службову інформацію, таблицю файлів, призначені для користувача дані, мультимедійну інформацію та ін., Навіть якщо биос не бачить жорсткий диск.
Слід відрізняти відновлення видалених файлів з жорсткого диска від ремонту: останній не передбачає повернення даних, в той час як відновлення не завжди можливо з огляду на поломки пристрою зберігання або частковому або повному пошкодженні поверхні диска. Перерахуємо причини, за якими жорсткого диска може знадобитися відновлення і як відремонтувати жорсткий диск: самостійно або вдатися до допомоги кваліфікованих фахівців.
Питання. Чи відрізняються способи відновлення зовнішнього жорсткого диска від внутрішнього?
Відповідь однозначна: немає. Начинка пристроїв ідентична, різниця лише в форм-факторі зберігання інформації - тобто, грубо кажучи, в коробці, в яку упакована начинка диска. Зовнішній диск простіше піддається фізичним пошкоджень та інших факторів ризику. Зате вони мобільніші і пропонують користувачеві зручне підключення через eSata чи інший інтерфейс для з'єднання з ПК. Таким чином, цей посібник, як відновити жорсткий диск, буде корисно як власникам "традиційних" накопичувачів, так і зовнішніх.Відновлення пошкоджених секторів жорсткого диска
Диск починає видавати дивні звуки (наприклад, досить гучне шелестіння головок, скрипи, клацання), сповільнюється робота операційної системи, спостерігаються "гальма" і "підвисання" на жорсткому диску, раптово можуть пропадати файли, папки, цілі розділи. Ви можете відкрити диск - а там порожнеча, що не розмічене простір.
Справа в тому, що час від часу потрібно перевіряти жорсткий диск на наявність збійних секторів, bad-блоків, проводити дефрагментацію, діагностику, дотримуватися нормальний режим роботи при оптимальній температурі, не застосовувати до диска фізичний вплив та ін. Тому порушення цих загальних правил хорошого тону, як правило, і призводить до плачевних наслідків на зразок пошкоджених секторів.
Для відновлення жорстких дисків з подібними помилками читання застосовуються різні методики по відновленню. Всі процедури проводяться з лабораторних умовах із застосуванням дорогого устаткування, яке дозволяє багаторазово зчитувати сектора, ігноруючи помилки. Таким чином, власнику жорсткого диска не залишається іншого вибору, окрім як звернутися до послуг фахівців, у яких, можливо, є доступ до відповідного обладнання для реанімаційних процедур стосовно HDD.
Ситуація з відновленням жорсткого диска ускладнюється в тому випадку, якщо була пошкоджена таблиця файлів або таблиця розділів або інша службова інформація. У таких випадках необхідно зробити "клон" HDD на "донор" - справний жорсткий диск, на який потім переносяться файли зі збійного жорсткого диска.Ремонт жорсткого диска зі збійних ПЗУ і пошкодженням службової інформації, якщо BIOS не визначає диск
Що робити, якщо биос не бачить жорсткий диск? HDD, на якому відбулися подібні помилки, має характерні симптоми: він не визначається в меню BIOS, також може виробляти шум дивного характеру (клацання, постукування). У деяких випадках, жорсткий диск доступний в Біосе, проте не здатний завантажити операційну систему.
Відповідно, для відновлення ПЗУ і службових даних на HDD потрібно коректна робота вищеназваних компонентів жорсткого диска. Даний вид ремонту здійснюється фахівцями на спеціальному обладнанні. Своїми руками зробити його неможливо. При цьому, фізична структура поверхні жорсткого диска зчитується коректно, тому дані фізично залишаються недоторканими.


Як відремонтувати жорсткий диск зі зламаним або пошкодженим контролером


Характерний симптом даного виду поломки - стукання всередині HDD. Друга особливість - пристрій може не зчитуватися БІОС. Для вирішення проблеми потрібно повна заміна контролера і, в деяких випадках, перепрошивка і заміна електроніки жорсткого диска. В іншому, дані на пристрої можуть бути лічені як ні в чому не бувало.Відновлення HDD в разі пошкодження в області герметичній зони диска
Як і при будь-поломки HDD, диск починає видавати стуки і клацання. Пристрій, як правило, не визначається через BIOS. Вінчестер може раптово зупинятися, "заводитися" безуспішно. Для вирішення поломки і успішного відновлення диска буде потрібно повне розбирання збійного блоку і заміна його начинки, куди входять головки, циліндри, диски та інші елементи. Таким чином, в даній ситуації ремонт неминучий.

Комментариев нет:

Отправить комментарий