суббота, 10 сентября 2016 г.

як працює Сім карта - pryntsyp roboty


Насправді SIM-карта є "смарт-картою" і містить в собі мікропроцесор і пам'ять (як ROM, так і EEPROM). Процесор цей, правда, не має власного харчування - його (так само як і генератор тактової частоти) надає телефон.
Кожна SIM-карта містить певний набір (під) програм, закладених у неї виробником і визначають її поведінку. Стандарт GSM описує необхідний мінімум операцій, який має підтримувати будь-SIM-карта.
Зокрема, в стандартну поведінку SIM-карти входить авторизація доступу до різних областей її пам'яті. Для цього карта зберігає у себе два "логіна", звані PIN1 і PIN2 (інше, рідкісну назву - CHV1 і CHV2, від card holder verification), і запитує їх (за допомогою телефону) при спробі вважати і / або змінити певні області пам'яті або викликати певні підпрограми.
Якщо не вдаватися в подробиці, то можна сказати, що без авторизації по PIN1 толку від SIM-карти практично немає - з неї майже нічого не можна вважати, і не можна звернутися до більшості її функцій (включно з виконанням алгоритмів A3 / A8). Однак, в такому стані SIM-карти в дикій природі практично не зустрічаються. Для доступу до них так чи інакше використовується телефон - або користувач стукає по клавішах, або за допомогою data cable працює з SIM-картою з персонального комп'ютера - а телефон першим ділом після включення дає харчування SIM-карті, і та відразу ж вимагає PIN1 .Що і як зберігається на SIM-карті?
Пам'ять SIM-карти організована у вигляді дерева:
MF (master file)`-> GSM DF (directory file)
        
`-> EF1 (elementary file)
        
`-> EF2
        
.....`-> TELCO DF
        
`-> EF1
        
`-> EF2
Слово file тут вживається в незвичному значенні і може збивати з пантелику. Для простоти, вважайте, що MF і DF - це директорії, а EF - це файли, кожен з який може містити одну або кілька "записів", де запис - це пара (ім'я, значення).


Приклади EF, хранящ на SIM-карті: телефонна книга; прийняті SMS-и; перелік мереж, в яких SIM-карті заборонено реєструватися; параметри broadcast channels сусідніх базових станцій.
Режим доступу до EF (read-only, read-write) визначається програмою SIM-карти. Оскільки стандартний інтерфейс роботи з SIM-картою не передбачає передачу / прийом шифрованих даних, а іншого способу доступитися до вмісту SIM-карти не існує, то для нас не суттєво, як саме зберігаються дані на SIM-карті - шифрованими, у вигляді 6-бітних байтів, в перекладі китайською тощо :)

Комментариев нет:

Отправить комментарий